Ομιλία του προέδρου του ΤΕΕ σε συγκέντρωση των νέων μηχανικών

Γιάννης Αλαβάνος

."..Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε ως νέοι άνθρωποι την είσοδό μας στα Πολυτεχνεία γιατί μας συνεπήρε ο μύθος του Ηρακλή και του Δαίδαλου και η «μυθική» - και τόσο μακρινή για την Ελλάδα - διάσταση μιας τεχνολογίας που επέτρεψε στον άνθρωπο να πατήσει στη Σελήνη.

Σπουδάσαμε σε καλές σχολές, στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και έξω από αυτές, στο προαύλιό τους και στους δρόμους πέραν των ορίων του ασύλου. Κουβαλάμε μια παράδοση που συντάσσει πάντα το σώμα των μηχανικών με την πρόοδο. Δεν μας ταιριάζει, ούτε ατομικά, ούτε συλλογικά, η παραίτηση και ο ρόλος του παρατηρητή.

Η δυσκολία πρόσβασης στο επάγγελμα, η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ατέλειωτα ωράρια, οι πιέσεις για μη εφαρμογή των συμβάσεων, οι χαμηλές αμοιβές, η εκμετάλλευση, δεν είναι νέα φαινόμενα, ούτε αφορούν μόνο τους νέους. Αλλά εμφανίζονται  πιο έντονα σε αυτούς, σήμερα.

Αυτούς που με αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις τους, αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση: της απασχόλησης και της ανταπόδοσης των γνώσεων και του ταλέντου τους στην κοινωνία που τους σπούδασε, και θέλουν να το κάνουν αυτό με όρους αξιοπρέπειας. Σε αυτή την προσπάθεια το ΤΕΕ είναι μαζί τους. Το ΤΕΕ είναι ο δικός τους φορέας. Το 47% των μηχανικών, μελών του ΤΕΕ, έχουν ηλικία μικρότερη των 40 χρόνων.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο η συμμετοχή των νέων μηχανικών στις καθημερινές διαδικασίες του αποτελεί καθοριστική πρόκληση και κριτήριο αποτελεσματικότητας. Είναι θέμα πνοής, έμπνευσης, υγιούς ανανέωσης, αξιοποίησης νέων επιστημονικών κατακτήσεων, ανάδειξης των ευκαιριών που παγκόσμια παρουσιάζονται ή κυοφορούνται.

Ως μηχανικοί, δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε το ΤΕΕ, το καλύτερο «έργο» που έχουν οικοδομήσει γενιές μηχανικών, σε καιρούς καλύτερους αλλά και πολύ δυσμενέστερους.

Η πραγματικότητα είναι πως το ΤΕΕ, είτε έτσι είτε αλλιώς, επηρεάζει τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους ασκείται το επάγγελμα του μηχανικού. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι ορισμένοι, για να κατηγορήσουν το ΤΕΕ το αποκαλούν «πανίσχυρη συντεχνία» που επιβάλλει τις απόψεις της στην κοινωνία. Το ΤΕΕ  έχει αποδείξει ότι δεν δρα συντεχνιακά, αλλά οι διεκδικήσεις του εντάσσονται στη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των μηχανικών προς την κοινωνία. Όμως, στις σχεδόν δέκα δεκαετίες ζωής του έχει αποδείξει ότι προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στους μηχανικούς και γνωρίζει να υπερασπίζεται το μηχανικό που ζει από τη δουλειά του.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης και πληροφόρησης για τα Επαγγελματικά Θέματα, το Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, η Τράπεζα Πληροφοριών, η Βιβλιοθήκη, οι επιστημονικές εκδόσεις, τα σεμινάρια και οι άλλες εκδηλώσεις που καθιστούν διαθέσιμη τη συλλογική γνώση του κλάδου, αποτελούν καθοριστικές υπηρεσίες υποστήριξης κυρίως των νέων μηχανικών και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Αποτελούν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής πρόνοιας για τους μηχανικούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία τριετία το ΤΕΕ:

Βελτίωσε τις υπηρεσίες υποστήριξης των νέων μηχανικών.
Δημιούργησε το νέο σύστημα αμοιβών όπου, πέραν της αύξησής τους,  δίνει τη δυνατότητα στο ΤΕΕ να κατοχυρώνει στην πράξη τις ελάχιστες αμοιβές και να υποστηρίζει καλύτερα τους μηχανικούς από τις κάθε είδους πιέσεις των εργοδοτών ή του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Βελτίωσε τις υπηρεσίες παροχής επαγγελματικών πληροφοριών, όπως παρέχονται από την αντίστοιχη διεύθυνσή του.
Πραγματοποίησε πλήθος επιμορφωτικών δωρεάν σεμιναρίων, με αποκορύφωμα το e-Μηχανικοί.
Κωδικοποίησε το περιεχόμενό των πληροφοριών που συλλέγει και παρέχει στους μηχανικούς δημιουργώντας συγκεκριμένους οδηγούς, μεταξύ των οποίων η υπό εξέλιξη μεταφορά και επικαιροποίηση του Οδηγού Νέων Μηχανικών σε περιβάλλον wiki, το οποίο επιτρέπει τη συνεχή και συλλογική ανανέωσή του. Λειτουργεί ήδη πιλοτικά και επικαιροποιείται συνεχώς στη διεύθυνση: http://greekengineers.pbworks.com
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, υποστήριξε τις Συλλογικές Συμβάσεις  Εργασίας και ειδικότερα, παρενέβη για υποστήριξη των Συμβάσεων Εργασίας Μισθωτών Μηχανικών οι οποίοι αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και τείνουν να αποτελούν την πλειοψηφία των νέων μηχανικών. Επίσης, έκανε παρεμβάσεις και είχε επιτυχίες όσον αφορά στον προσδιορισμό του εύρους της ιδιότητας του άνεργου μηχανικού και την ένταξή τους στο ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού» της νέας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ) αλλά και για την ένταξη των νέων μηχανικών στα προγράμματα  επιχορήγησης του OAEΔ.

Πήρε την πρωτοβουλία για τις επιτροπές «διαιτησίας» μεταξύ των ενδιαφερόμενων κλάδων, μια πρωτοποριακή διαδικασία για τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων παλαιών και  νέων ειδικοτήτων, το ξεκαθάρισμα γκρίζων ζωνών, με θετικά αποτελέσματα για τους Μεταλλειολόγους, τους Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης, τους Χωροτάκτες. Ξεκινά την ίδια διαδικασία για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, μια ειδικότητα με ιδιαίτερα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός τους.

Δημιούργησε το e-TEE το οποίο αποτελεί τη βάση για την κατοχύρωση του ρόλου και των δικαιωμάτων των μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούνται από νέους μηχανικούς.

Διαμόρφωσε ένα στρατηγικό σχέδιο παρέμβασης για το παρόν και το μέλλον.
Ανάδειξε  τα προβλήματα των νέων μηχανικών μέσα από την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε.
Πρόβαλε  το παράδοξο της απασχόλησης στην Ελλάδα, τη μόνη χώρα στον ΟΟΣΑ που η ανεργία των νέων επιστημόνων βρίσκεται σε υψηλότερα ποσοστά από αυτήν των υπόλοιπων νέων. Παρακολουθεί ανάλογες έρευνες απασχόλησης των μηχανικών στην Ευρώπη και προβάλει τη σκληρή ιδιαιτερότητα του ρόλου μας στην Ελλάδα.
Ανέδειξε τα αίτια της παραπάνω κατάστασης, κυρίως το μη παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της Χώρας, για το οποίο προβάλλεται πλέον ως καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας η ανατροπή του.
Απαίτησε την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου δεκαετούς σχεδιασμού με συνεκτικές κλαδικές πολιτικές στους τομείς που διαθέτουν ή μπορούν να κατακτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα
Τεκμηρίωσε, μέσα από τις παρεμβάσεις του και συγκεκριμένες προτάσεις, την ανάγκη αξιοποίησης των επιστημόνων και των μηχανικών για την αλλαγή της κατάστασης.
Διαμόρφωσε πρόταση για τις  προνοιακές παροχές του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ  η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Επίδομα ανεργίας / υποαπασχόλησης /χαμηλού εισοδήματος
  • Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό του δικαιούχου παροχών ανεργίας /
  • υποαπασχόλησης / χαμηλού εισοδήματος
  • Πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος, επίδομα νοσηλείας και επίδομα ατυχήματος
  • Εφάπαξ βοήθημα έκτακτης ανάγκης
  • Εφάπαξ παροχή μητρότητας και παροχή προγεννητικού ελέγχου

Σχεδιάζει τον Χάρτη Απασχόλησης και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης με στόχο την καλύτερη παρέμβασή του ΤΕΕ στην απασχόληση και στη διεύρυνση των υπηρεσιών των μηχανικών που είναι άμεσα ανταποδοτικές στην κοινωνία.
Διατύπωσε θέσεις και υποστήριξε δράσεις για τη διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης μελετών και έργων του δημοσίου, για τη διασπορά τους στο μικρό και μεσαίο μελετητικό και κατασκευαστικό δυναμικό, για τη συμμετοχή του φόρτου εργασίας στα κριτήρια ανάθεσης, για την ισόρροπη και υγιή ανάπτυξη του μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού στο Κέντρο και στην Περιφέρεια.

Όλες οι δράσεις του ΤΕΕ αφορούν κυρίως τα νέα μέλη του, αυτούς που αναζητούν και δεν έχουν παγιώσει καταστάσεις. Για να ανοίξουν νέες προοπτικές, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά καθημερινά δίνονται μάχες για να μη θιγούν αυτά που κάποτε δεν υπήρχαν και κατακτήθηκαν. Φανταστείτε να μην υπήρχαν οι εγγυητικές του ΤΣΜΕΔΕ, τα ελάχιστα όρια αμοιβών, οι συλλογικές συμβάσεις, οι φορολογικές διασφαλίσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα ανά κλάδο.

 

Τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΕ είναι ατελείωτα. Κάθε ζήτημα που λύνεται γεννά πολλαπλάσια προβλήματα. Αυτό είναι η πρόοδος. Και απαιτούμε την αμφισβήτηση των νέων συναδέλφων, γιατί το ΤΕΕ:
* Το θέλουμε καλύτερο,
* Το θέλουμε πιο «ποιοτικό»
* Το θέλουμε πιο αγωνιστικό
* Το θέλουμε πιο δημοκρατικό
* Το θέλουμε πιο αποτελεσματικό

Και  στην εποχή της καθολικής επίθεσης στα δικαιώματά μας, θέλουμε το ΤΕΕ πιο ΔΥΝΑΤΟ!

Και οι νέοι μηχανικοί μπορείτε, με τη συμμετοχή σας, να κάνετε το ΤΕΕ πιο δυνατό".